2012-11-15

Miljömarodören från Staffanstorp av Gunnar Stensson

En kabel grävs ner i en åker intill Trolleberg. Den ska förse Trolleby, Staffanstorps nya ”ekoby”, med el. Michael Sandin, M, vill bygga den på Skånes bästa åkerjord, kvalitet 10. Det ska bli 60 hus.
   Problemen är många. De dyraste har med vatten att göra. När ytorna hårdgörs samlas mycket dagvatten vid regn. Vattnet ska samlas i en damm. Så småningom ska det ledas ut i Höje å, som redan är hårt belastad av föroreningar från andra stora dagvattenutsläpp.
   Så måste Trolleby förses med dricksvatten. Avloppsvattnet från toaletter och diskhoar måste skickas i väg och renas. Man tänker sig att gräva ner rör under Höje å vid gångbron och ansluta till reningsverket och vattenledningarna i Lund. Dyrt. Spännande. Och förödande.
   Avstånden från Trolleby till buss- och tågförbindelser är flera kilometer så invånarna i ”ekobyns” 60 hus blir tvungna att använda bil för att komma till jobb, skola och butiker. Beträffande skolor sneglar man på de som ligger i Lund. De minst 60 bilarna behöver parkeringsplatser. Flackarps skolväg måste byggas om och få en bättre anslutning till väg 108.
   Greve Wachtmeister i Trolleberg, Staffanstorp, tjänar nog en del om bygget blir av.
   Planen är inte beslutad än. Men man gräver ner en elkabel i området.
   Michael Sandin, tills nyligen kommun- styrelsens ordförande i Staffanstorp, protesterade härom veckan tillsammans med sina moderata kumpaner högljutt mot länsstyrelsens dokument om nödvändigheten att skydda åkermarken, minska bilberoendet, förtäta boendet och förbättra kollektivtrafiken. Nu har han befordrats till regionråd för att från en starkare position leda kampen för moderata villamattor på Skånes åkrar.
   Moderaterna befordrar sina miljömarodörer.

Inga kommentarer: