2017-05-04

Demokrati är inte populism av Gunnar Stensson


 
Studio ett fyra dagar innan första omgången i franska presidentvalet:
   ”Är Mélenchon en populist?” frågar programledarna radions korre i Paris. Hon svarar: ”Ja absolut! Han vill ju att folket ska bestämma”.
   Den sorglustiga anekdoten inleder Åsa Linderborgs artikel ”För dumma för demokrati” (AB 3/5). Hon konstaterar sedan:
   ”Populism har blivit ett skällsord för allt som avviker från den rådande ordningen. Varje tanke på en alternativ politik rörande EU, ojämlikheten, integrationen globaliseringen, nedskärningarna, vinsterna i välfärden – allt stämplas som populism. Till och med idén om folkstyre avfärdas som populism.”
   Hon skriver också: ”Det är skrattretande att se alla demosfober, från den yttersta makteliten till finliberaler och lattevänster som nu manar till ”antifascistisk front” mot högerpopulism och fascism... Som på allvar tror att en valseger för mer nedskärningar, mer överstatlighet och mer marknadsliberalism ska krossa fascismen.”

Rakel Chukri svarar följande dag (SDS 4/5) att många debattörer hör till prekariatet och att antirasister måste kunna enas om att vara oeniga utan att hemfalla åt översitteri.
   Hon undviker att kommentera Åsa Linderborgs skrämmande iakttagelse att varje tanke på en alternativ politik som avviker från den rådande ordningen numera avfärdas som populism.
   Låt oss hoppas att andra debattörer tar upp detta huvudtema. Det aktualiseras av valet i Frankrike.

Inga kommentarer: