2017-05-04

Varför röstar riksdagsledamöterna emot sin övertygelse? av Bengt Hall

Måndagen den 8 maj kommer Republikanska föreningens ordförande och vice ordförande att delta i ett offentligt möte i Malmö. Yasmine Larsson är ordförande och riksdagsledamot (s) från Helsingborg. Vice ordförande heter Anne-Marie Pålsson som tidigare satt i riksdagen för moderaterna. Hon är nationalekonom, känd bland annat för sin kritik mot riksdagens auktoritära arbetsmetoder (Läs hennes bok Knapptryckarkompaniet) och som idegivare till RUT-avdragen.
   Förutom att de berättar om varför de är republikaner tar de upp frågan om varför riksdagsledamöterna, med undantag för vänsterpartisterna, tvingas rösta emot motionerna om republik eller om utredning av ett nytt statsskick. De röstar därmed också emot sina egna partiprogram. Tre av partierna har sedan länge införandet av republik i sina partiprogram (s, v och mp). Liberalerna säger inget programmatiskt om statsskicket med det finns gott om uttalade republikförespråkare i partiet och bland riksdagsledamöterna. Partipiskan viner. Politikerna får inte stöta sig med folkdjupet som antas vara kungavänligt. Partierna driver heller inte frågan utan inväntar passivt en opinionsförskjutning i väljarkåren.
   Mötet äger rum på Mosaiken, Porslinsgatan 3 kl 18.00. Det är strax intill polishuset i Malmö, på gångavstånd från centralstationen.
   Om du också är republikan i själ och hjärta så kan du lämpligen gå med i Republikanska föreningen. Tvåhundra kronor årligen kostar det. Läs på hemsidan om hur du går tillväga!

Inga kommentarer: