2018-06-07

Etiopien godkänner 2002 års fredsavtal med Eritrea
av Gunnar Stensson

Någon fred slöts aldrig efter det blodiga gränskriget mellan Etiopien och Eritrea 1998 – 2000. Den internationella gränskommissionen i Haag hade fastställt en gräns och ett fredsavtal som först undertecknades av de båda länderna, men som Etiopien till slut vägrade acceptera. Etiopiska trupper fortsatte att ockupera den eritreanska gränsstaden Badme.
 

 

Det innebär att det sedan dess råder permanent krigstillstånd mellan Etiopien och Eritrea. I Eritrea genomförde president Afeworki en kupp som ledde till militärdiktatur och ett system med ständig värnplikt för eritreanska medborgare vilket tvingade många eritreaner att fly.
   I september 2001 fängslade han de ledare som i ett öppet brev krävt allmänna val och folkomröstning om den eritreanska konstitutionen. Endast de som råkade befinna sig utanför Eritrea överlevde. Till de överlevande hör Adhanom, tidigare ambassadör i Sverige, men inte den utrikesminister som 1999 besökte Sverige för att söka stöd mot den etiopiska invasionen.
   Den nyligen tillträdde etiopiske presidenten har nu förklarat att han accepterar fredsavtalet från 2002 och är beredd att överlämna den ockuperade staden Badme till Eritrea. Han har också befriat tusentals politiska fångar ur etiopiska fängelser.
   Detta innebär en helt ny utveckling och man kan hoppas på positiva konsekvenser. Kanske närmar sig den eritreanska diktaturen under president Afeworki äntligen sitt slut. Freden och en eventuell demokratisering i Eritrea skulle kunna leda till att strömmen av eritreanska flyktingar upphör och ett återvändande till hemlandet kan påbörjas.
   Lunds kommun var före kriget och diktaturen djupt engagerad i utvecklingen i Eritrea. Eritreas huvudstad Asmara föreslogs bli Lunds vänort. Operation Dagsverke ägnades år 1995 åt Eritrea och Eritrea-grupperna bidrog under många år till det eritreanska skolväsendet.
   Kanske kan utvecklingen på sikt leda till att samarbetet mellan Eritrea och Sverige återupptas. Relationerna till det stora resursrika Etiopien som länge varit störda kan också förbättras. Vi får se.

Inga kommentarer: