2018-06-07

På några minuter förändrades historien av Staffan


 

Det är vid Lund den 4 december och den svenska armén är inringad av de numerärt överlägsna danskarna. Tröttheten och sjukdomarna är svår kanske framförallt på den svenska sidan. Då rider kungen och två andra ryttare genom danskarnas led och gjuter nytt mod i svenskarna. Nu är plötsligt danskarna anfallna bakifrån av 1000 svenska kavallerister.
   Danskarna har kanoner som de skyddar med sitt fotfolk. Inga hästar kan framgångsrikt attackera fotfolk med bajonetter, som Napoleons armé senast fick lära sig vid Waterloo. Men vad hjälpte det? Danskarna med kungen i spetsen flydde mot Landskrona.
   Det sägs att biskopen i Lund under dagen fick rapporter som gjorde att den svenska flagga togs bort på middagsbordet till förmån för den danska. Till sist träffade han ändå rätt. Svensk flagga på bordet sedan dess.
   Skåningarna hade blivit befriade från stavnsbåndet och den danska arméns plundringar och övergrepp 1675-1676 födde ett hat mot dansken.
   Den andra juni 2018 spelades slaget upp i Lundagård med den avgörande förändringen med anfallet från flanken och Karl XIs modiga ritt genom de danska leden. Det tog nio minuter.

Ps. Historiskt sett sker de skånska krigen vid samma tid som Cromwells soldater erövrar Irland och förslavar bönderna till arrendatorer under brittiska officerare som godsägare. Erövringen var en hämnd för det irländska stödet för den engelska kungen under inbördeskriget. De historiska ränderna finns sedan dess som grund för den långvariga konflikten på den gröna ön. Ds.

Inga kommentarer: