I maj beslutade Utbildningsnämndens majoritet att organisationsmodellen ”Personaluthyrning” ska gälla för Lunds skolors modersmålsverksamhet. Det innebär att rektorer kan ”köpa modersmålsverksamhet från Lunds skolors modersmålsverksamhet eller välja annan utförare, alternativt ordna verksamheten själv”.
Om en vecka (torsdagen den 13 november 16.30 på Utbildningskansliet) ska nämnden bestämma priserna på den utbjudna undervisningen. Per elev och lektion blir det i förskolan 405, i grundskolan 477 och i gymnasiet 492 kronor. 2009 sker viss uppskrivning av beloppen.
Fortfarande fungerar inte taxan för modersmålsundervisningen vare sig ute i skolorna eller på Lunds skolors modersmålsverksamhet. Detta trots att nästan en hel termin gått. Förvaltningen arbetar intensivt för att få den att fungera. De nyliberala ideologernas politik har mångdubblat arbetet för de kunniga och samvetsgranna tjänstemännen i Lunds skolväsen (som Tove Klette föraktfullt brukar kalla trög demokrati).
Som bekant befinner sig hela modersmålsverksamheten i kaos efter majoritetens klåfingriga beslut att införa ett köp- och säljsystem.
Inför budget 2010 ger nämnden förvaltningen uppdraget att differentiera priset avseende gruppstorlekar. Därmed kommer det byråkratiska krånglet att fortsätta också efter nyår.
Som det nu är får skolorna större ersättning ju fler elever som finns i gruppen. Så fungerar ju också skolpengen. Men så får det alltså inte vara när det gäller modersmålet. Den har de styrande ett särskilt ont öga till.
Lägg ner rösterna
Oppositionen motsätter sig självklart att modersmålslärare bjuds ut på en marknad. Men det beslutet är redan taget i nämnden Ännu så länge kan det inte ändras, åtminstone inte vid torsdagens sammanträde. Allianspartierna tar ju vara på varje tillfälle att utöva majoritetsdiktatur.
Genom att medverka i prissättningen på modersmålsmarknaden riskerar oppositionen att legitimera det köp- och sälj-system som den på goda grunder fördömer.
Jag menar att det enda rätta i den situationen är att lägga ner sina röster och på så sätt uttrycka sin vägran att delta i beslutet.
Vad tycker nämndens andre vice ordförande Mattias Olsson, s, Olof Norborg, v, och Johan Mattson, mp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar