2008-11-06

Lag och ordning
av Lars-Anders Jönsson

I en serie inlägg under 2008 förmedlar Gunnar Stensson, Demokratisk Vänster, sin syn på utvecklingen i Somalia. Jag läser hur de islamiska domstolarna skapat ett mått av trygghet och civil ordning i Mogadishu och delar av centrala Somalia., VB nr 12. Det var de som under sin tid vid makten lyckades trygga fred och säkerhet för Mogadishus invånare innan USA och Etiopien slog sönder ordningen, VB nr 17. De islamiska domstolarnas råd som under några månader upprätthöll lag och ordning i Mogadishu störtades av invaderande etiopiska styrkor i slutet av 2006., VB nr 20. De islamiska domstolarna lade grund för fred och stabilitet. Striderna mellan klaner och krigsherrar upphörde. Dödandet, våldtäkterna och plundringarna förhindrades. Vägspärrarna avlägsnades. Kommunikationerna i landet öppnades. Civilbefolkningen fick åter möjlighet till normalt liv, VB nr 26.
Islamistmilisen har i augusti tagit kontrollen över Kismayo från den regeringsvänliga klanmilisen. Islamisterna har åter fått bukt med den utbredda laglösheten men också infört de stränga islamska lagarna.
I föregående veckas tidning kunde vi läsa hur en bara 13 årig flicka stenades till döds i Somalia anklagad för äktenskapsbrott. Steningen utfördes av ett femtiotal män. När åskådare försökte ingripa öppnade milisen eld och en liten pojke dödades.
Men vem tänker på en liten flicka när vi talar världspolitik. Vi är så långt ifrån och det är ju alltid nyttigt med lag och ordning.

Inga kommentarer: