2008-11-06

Marx och DV
av Mats Olsson

Två av Demokratisk vänsters företrädare har nyligen hänvisat till Karl Marx. Som argument för att Demokratisk vänster behövs hävdade Sven-Bertil Persson i Sydsvenskan 16 oktober att "vänsterpartiet har ett marxistiskt arv som man inte kommer ifrån och har tappat miljöfrågorna."
Dagen efter beskrev Gunnar Stensson i Veckobladet den kapitalistiska krisen med hjälp av några välfunna citat ur Karl Marx "Det kommunistiska manifestet" och "Till kritiken av den politiska ekonomin". Det verkar som om Sven Bertil Persson i sitt eget parti har problem inte bara med ett arv: En av dess tre ledande företrädare hänvisar öppet till Karl Marx. Dags för en ny utbrytning? Ett bra förslag till namn skulle i så fall kunna vara DV(d), vilket utläses Demokratisk vänster (demokraterna), i kontrast till de demokratiskt opålitliga kryptomarxisterna i DV.
Det ser ut som en tanke att vänsterpartiets senaste miljömotion till Lunds kommunfullmäktige presenterades i samma nummer av VB. Den handlar om samordnade varutransporter. Kvällen innan vann för övrigt vänsterpartiets förslag om ett grönt bälte runt Lund gehör i byggnadsnämnden. Vem har tappat vad?

1 kommentar:

Unknown sa...

Tja, det tycks som om "Demokratisk Vänster" mer är ett projekt för de personer inom vänstern som har vandrat längre högerut när de kommit upp i medelåldern och anammat mer socialliberala åsikter. Synd bara att Folkpartiet också har gått högerut, annars hade Sven-Bertil Persson och hans vänner kunnat göra nytta där.

Frågan är dock vad det är för fel på miljöpartiet? Det är ju inte marxister, vilket tycks vara ett stort problem för Sven-Bertil Persson så jag förstår inte varför han envisas med att ha ett eget parti. Att de inte inordnar sig på höger-vänsterskalan borde inte vara något problem, för Sven-Bertil Persson tycks ju inte vara någon stor vän av Marx och verkar heller inte kännas vid den vänstertradition han en gång tillhörde.