2015-02-19

Stoppa vapenexporten till Saudiarabien!
av Gunnar Stensson

Omar Abdel Hamid el-Hussein föddes i Danmark, bodde i ett nergånget bostadsområde, hamnade i utanförskap, blev gängmedlem, överföll någon med kniv när han var 20, blev jihadist och antisemit under fängelsetiden, angrep i lördags Krudttönden med kpist, dödade en 50-årig filmregissör, sköt natten till söndagen en judisk vakt vid synagogan på Krystalgade och blev själv skjuten av dansk polis i gryningen den 15 februari.
   Han var framgångsrik: provocerade genom dåden den 14 och 15 februari fram hejdlös publicitet inte bara i Danmark, Skandinavien och Europa utan i hela världen. Ledarna för IS kunde jubla, oavsett huruvida de varit delaktiga eller Omar hade handlat på eget initiativ.

IS för krig mot regimerna i Irak, Syrien, Turkiet och Iran, inspirerar storskalig terror i Egypten, Libyen och flera västafrikanska stater, får via Saudiarabien vapen tillverkade i USA, Israel – och Sverige, finansieras dels av sunnimuslimska saudiarabiska miljardärer och dels genom att sälja olja, rekryterar unga män som lever i utanförskap i Europas storstäder till soldater i Mellanöstern, men främst för att de ska utöva terror med udden riktad mot judiska synagoger och samlingslokaler.
   Antisemitismen göds av premiärminister Netanyahu som i sina ansträngningar att vinna det israeliska valet i mars uppmanar europeiska judar att bosätta sig i Israel.

Vad göra - frånsett det självklara att bekämpa rasism och antisemitism? En rad sociala reformer är förstås nödvändiga. Skola och utbildning. Gör fängelserna till folkhögskolor i stället för kriminella universitet. Allt detta på lång sikt.
   Viktigast just nu: säg upp vapenavtalet med Saudiarabien och förklara tydligt varför det är nödvändigt!

Inga kommentarer: