2017-04-27

Snart dags att klicka stöd till medborgarförslaget om kommunens asylpolicy av Bertil Egerö

Jag får dagligen påminnelser om hur svårt asylsökande människor drabbas av den svenska politiken. Lika ofta landar goda rapporter om medborgarinitiativ i inkorgen. En ständig ström av upprop, pressmeddelanden, krav på en annan politik når idag regeringen. Hur kan den insistera, hur kan den riskera att förlora så mycket i tillit och förtroende?
   Vår egen kommun, Lund, fortsätter sin märkliga politik att låta ungdomar som migrationsverket vill utvisa gå i skola, men inte bo kvar i HVB-hemmen, inte få del av hälso- och sjukvård, inte få den lilla slant de behöver för att klara sig elementärt. Det är en skam.
   Idag ligger mitt medborgarförslag ute på kommunens hemsida, för alla att läsa. Minst 100 gilla-stöd behövs för att det ska tas upp i fullmäktige. Håller kommunens löften, ska gilla-funktionen öppnas den 28 april, dvs på fredag. Ni som håller med mig, kontakta era nätverk, be era vänner klicka på gilla-knappen och sprida vidare till sina nätverk. Ju fortare vi får ihop de 100 klickningarna, desto tidigare når det kommunfullmäktige.
   Där ser jag fram mot att partier ur oppositionen likaväl som ”regeringen” tar ställning och stöttar förslaget med att besluta om en ny policy. Då vinner Lund vår respekt som ännu en av en majoritet av kommuner som vill ta sitt ansvar och behandla våra asylsökande mänskligt. Skulle de mest utsatta verkligen bli utvisade har de åtminstone med sig en positiv erfarenhet – det finns myndigheter som vill dem väl.

Läs Medborgarförslaget, öppna länken och ge ditt stöd.

Inga kommentarer: