2018-06-14

I skogskanten av Staffan Lindberg

VB planerar en slags löpande tankar om livet efter pensionen av och med Staffan Lindberg.
   Enligt indisk brahmansk livsvisdom är en människas liv idealt indelat i fyra stadier: studierna, familjetiden, i skogskanten och eremitens vandring.
   I skogskanten lämnar man jobb och familj och det världsliga livet. Man har utsikt över öknen och visheten från ett aktivt liv i samhället. Man kan vara vis och bidra med tankar kring det mesta utan att belasta de yngre.
   I skogskanten har man tid att fundera lite. Har man inte den tiden så är man ännu inte färdig för skogskanten, Vanaprastha.
   Indiska gudar och filosofer har dock ifrågasatt det Brahmanska tänkande. Vishnu och Buddha låter förstå att blandningen av världsligt praktiskt och andligt ska finnas med under hela livet. Man kan alltså besöka skogskanten då och då. Författare och konstnärer gör ju dessa resor i sitt värv. Denna frihet är den ”sanna” frälsningen!
 

 
Under radarn i reglernas rike

Aldrig har det funnits så mycket regler för hur vi ska vara och uppträda, lager på lager av traditioner, riksdagsbeslut, regeringsbeslut, byråkratiska beslut, företagsbeslut, marknadens osynliga men påtagliga regler, föreningsregler, eller anständighetsbeteende i det civila samhället, för att inte tala om familjens hemmagjorda regler.
   Allt för att hantera riskerna.
   Vi eller dom som har makten måste numer kontrollera allt. Den ständigt ökande tekniska komplexiteten och sociala möjligheterna. Med ett ”minus” stängs syrgasapparaten av. Alla kan inte få allting. Men vem ska få?
   Vad gör vi? Vi duckar och gör det vi tror inte syns. Byter saker eller arbeten utan skatt och moms. Fiskar i förbjudna vatten på natten. Går mot rött ljus. Fortsätter köra på diesel eller bensin. Flyger och far.
   Blir förälskade på håll, vilket faktiskt kan vara livsfarligt för åtminstone omgivningen om inte för oss själva.
   Är det djungelns lag som gäller i slutändan? Vi är inte onda utan överreglerade. Det riskerar att urholka den moraliska kompassen.            

Inga kommentarer: