2018-06-14

Tiggeriförbud - nej tack!

I dag den 14 juni klubbade Eskilstunas kommunfullmäktige att det ska införas tillståndsplikt för att få tigga i kommunen. I praktiken kommer det att tjäna som ett förbud. Amnesty är djupt oroat över beslutet, som sannolikt bara kommer att ytterligare försvåra för en av de mest utsatta grupperna. Beslutet motiveras med att det ska skydda utblottade människor, men åtföljs inte av några stöttande åtgärder som skulle kunna leda till en mer hållbar tillvaro. Amnesty uppmanar till aktion mot tiggeriförbud i alla dess former! Klicka här för mer info.
 

 
Förslagen om att införa ett tiggeriförbud blir allt fler och diskuteras allt öppnare nu inför valrörelsen. Flera partier går till val på att de vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Tongivande röster i andra partier säger detsamma. Och på lokal nivå bubblar det: enligt en undersökning vill en fjärdedel av kommunerna förbjuda tiggeri på något sätt.

Flera av partierna har ännu inte tagit tydligt ställning för tiggeriförbud på nationell nivå. Konkreta förslag om att införa tiggeriförbud har främst drivits av enskilda kommuner. Därför är det viktigt att vi försöker påverka partiernas lokala företrädare. Vi uppmanar nu människor att ta kontakt med ledamöter i sina kommuner  från fyra utvalda partier: Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Anledningen till att vi inte kontaktar Vänsterpartiet och Miljöpartiet är för att de redan är mot ett tiggeriförbud. Anledningen till att vi inte kontaktar Sverigedemokraterna och Moderaterna är för att de redan är för ett tiggeriförbud. Övriga partier går alltså att påverka.          

Inga kommentarer: