2020-05-28

Klokt beslut: Budgetfullmäktige skjuts fram till i höst
av Ulf N

I onsdags gick kommunfullmäktiges ordförande Mats Helmfrid ut och sa att budgetfullmäktige, som varar i tvenne dagar, ska hållas enligt på planerad tid den 16-17 juni. Sammanträdet skulle hållas på Arenan med full uppsättning ledamöter, 65 mandat. Plus ersättare. Hur detta rimmade med Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller smittorisker och riskgrupper sa Helmfrid inte ett ljud om.
   Efter protester från oppositionen går kommunstyrelsens ordförande på torsdagen ut och meddelar att han kommer att föreslå att förslaget till budget dras tillbaka och att beslut ska tas först i höst. I detta instämmer nu Helmfrid.

Det är ett klokt beslut av Philip Sandberg, sannolikt hans klokaste beslut under mandatperioden. Både S, MP och V har alltsedan pandemiutbrottet förespråkat en förläggning till hösten av budgetsammanträdet. Inte bara smittorisker har talat för det, utan också det faktum att budgetförslagen i huvudsak bygger på ekonomiska prognoser som gjordes innan pandemin bröt ut. Och när valda ombud i riskgrupper är förhindrade att delta i sammanträdena uppstår ett i längden inte försvarbart demokratiskt underskott.
   Nu räknar kommunen med att till i höst, kanske redan till fullmäktiges augustisammanträde, kunna få fram en teknisk lösning som gör det möjligt att genomföra fullmäktigesammanträden på distans.

Inga kommentarer: