2020-05-28

S-kistan redo att sänkas i jorden


 

Göran Greider, ledare i ETC 20200527
Läs hela ledaren här »

Slutet av ledaren
Januariavtalet skrevs i en helt annan tid än den som nu råder. Att hålla fast vid varje punkt i detta avtal är verklighetsfrämmande och vittnar om en häpnadsväckande brist på öppenhet och sensibilitet för vad som äger rum i ett samhälle.
   Och Stefan Löfven (S) är så uppenbart fast i sin erövring av två små mittenpartiers stöd att han inte längre klarar av att uttrycka den ideologiska ståndpunkt som måste vara socialdemokratins: att löntagarnas intressen måste definiera partiets själ.

Under coronakrisen har Socialdemokraterna hittills stigit som en raket i opinionsmätningarna. Om ett halvår kan de vara tillbaka på sina låga siffror. För även om utredningen inte blir lag, så är risken överhängande att fackföreningsrörelsen pressas till en så dålig överenskommelse om arbetsrätten att massor av löntagare tappar tron på både det socialdemokratiska partiet och facket.
   Stefan Löfven kan gå till historien som den S-ledare som blev officiant på partiets begravning. Jag hoppas det inte blir så. Men marken skakar.         

Inga kommentarer: