2009-02-05

Borgerligt bostadspolitiskt haveri
av Ulf Nymark

LKF påbörjar endast 35 nya hyreslägenheter i år. En (av flera) klargörande debatter vid senaste fullmäktigesammanträdet hamnade tyvärr i den lokala massmediala skuggan.
Det gäller t ex debatten i anslutning till Demokratisk Vänsters interpellation till LKFs ordförande, Lars Bergwall (C). Vi ville veta om de siffror för LKFs bostadsbyggande som Bergwall lämnade vid fullmäktige i december i fjol verkligen var korrekta – de bar tydliga tecken på skönmålning. Vi ville också veta om den borgerliga majoriteten tänkt sig att agera för att få fart på LKFs byggande av hyresrätter. Av Bergwalls svar på vår interpellation och redovisning av statistik inför fullmäktige nu i januari kunde följande slutsatser dras:

Bergwall vilseledde
1. När Bergwall i december inför fullmäktige hävdade att LKF under 2009 skulle färdigställa 258 lägenheter var detta en hisnande överdrift. Fullmäktige vilseleddes grovt. Bergwalls januarisiffror visar att LKF i år kommer att färdigställa endast 65 lägenheter. (Till dessa kommer 49 äldreboenden. Äldreboenden är s k särskilda boenden och erhålls genom biståndsbeslut från kommunen). Den pinsamt låga bostadsproduktionen i år är ingen tillfällighet: under 2008 färdigställde LKF 38 (!) lägenheter (äldreboenden ej inräknade).
2. Bergwalls redovisning visar att LKF kommer att påbörja endast 35 ”vanliga” hyresrättslägenheter under innevarande år.

38 lägenheter i fjol, 65 i år
Några möjligheter att på kort sikt öka bostadsproduktionen såg inte Bergwall. Det kan i och för sig vara begripligt. Bostadsbyggande är en lång process. Men det visar bara att den borgerliga majoriteten har haft usel framförhållning och ett bristande intresse för att få fart på hyresrättproduktionen. 38 nya LKF-lägenheter på marknaden i fjol, 65 i år – det är siffror som med all önskvärd tydlighet illustrerar vad som är varken mer eller mindre än ett borgerligt bostadspolitiskt haveri.

Inga kommentarer: