2009-02-05

DC-tennis Sverige-Israel: "Stoppa matchen!"Den 6-8 mars ska Sverige-Israel spela en Davis Cupmatch i Baltiska hallen, Malmö. Efter det tre veckor långa bombningarna mot Gazaremsan har flera rösten höjts för att matchen ska stoppas och att Sverige ska bojkotta Israel. Många minns bojkotten mot Sydafrika och kräver nu en liknande bojkott mot Israel.
Olof Holmgren drog igång hemsidan stoppamatchen.se och en facebookgrupp som nu har växt till cirka 5000 medlemmar:
- Sedan det blev känt att matchen mot Israel ska spelas har det strömmat in mejl och förfrågningar från upprörda människor som vill medverka i Stoppa matchen-kampanjen. Därför samlas vi nu med ett enda krav: Stoppa denna skammens match!
I veckan bildades "Stoppa matchen"-kommittén som har tagit på sig ansvaret att genomföra protester och aktioner innan och under matchdagarna.

Assad El-Achkar är palestinier och en av de som var med på mötet:
- På tre veckor har Israel dödad 1330 personer i Gaza, av dessa är 437 barn under tolv år. Skolor, bostadshus och sjukhus har bombats till ruiner.
I Malmö finns det många palestinier som har förlorat en bror, syster eller vän. Hur kan vi här i Malmö välkomna representanter för en stat som terroriserar och ockuperar ett annat lands befolkning?
Intresset för kampanjen är stort även utanför Malmö och många planerar att resa till staden under matchdagarna.
- Redan nu vet vi att det kommer att gå bussar från stora delar av landet och en hel del danskar kommer att ta sig över sundet. Vi räknar med att uppemot 10 000 personer sluter upp på matchdagarna. Man undrar hur det rent praktisk ska bli möjligt att genomföra matchen? säger Olof.
Många är nyfikna på vad som kommer att hända under matchen:
- Vi har nu påbörjat ett intensivt förberedelsearbete. Klart är att vi är många och att det finns en stor upprördhet. Att spela matchen vore ett oerhört svek mot alla de palestinier som varje dag lever under ockupation och förnedring. Därför uppmanar vi Sveriges alla Palestinavänner att komma till Malmö, avslutar Assad.

Under fredagen 6 mars kommer kampanjen att arrangera en aktion i samband med invigningen. På lördag 7 mars kommer en demonstration gå från Möllevångstorget till Baltiska hallen. Mer info om dessa och andra aktiviteter kommer att meddelas senare. Bakom kampanjen står "Nätverket mot Israels krig och ockupation".

Inga kommentarer: