2009-02-05

Makten på jobbet

Öppna föreläsningar
Lördag den 14 februari har distanskursen Makten på jobbet sitt första möte på Kvarnby Folkhögskolas filial Röda huset, Industrigatan 4 i Malmö.
Alla föredrag är öppna för en intresserad allmänhet. Kom och delta i hela programmet eller plocka russinen.
Vi som arrangerar kursen har tidigare bland annat organiserat Vår Makt-konferenserna i Malmö.
Program:
11:00 Undersökningens historia - från Marx till Socialism eller Barbari och vidare.
Marx började med den militanta undersökningen, andra tog vidare och utvecklade perspektivet. Vad syftar den militanta undersökningen till? Hur kan man som arbetare använda sig av arbetarundersökningen för att intensifiera klasskonflikter och intervenera i kamper.
12:00 Lunch
13:00 Arbetarundersökningar idag.
Sedan början på 2000-talet har det skett en renässans för arbetarundersökningen i Sverige och i Europa. I det här föredraget sonderas terrängen och olika grupper och projekt som sysslar med arbetarundersökningar presenteras. Vi diskuterar hur vi idag kan använda oss av arbetarundersökningen utifrån såväl egnas som andras konkreta erfarenheter.
14:00 Arbetsrätt
Vad har du för rättigheter på jobbet? Vad är LAS och MBL? Introduktion till arbetsrätt, hur vi kan använda den och hur den används mot oss.
17:00 Endnotes
Den brittiska teorigruppen Endnotes kommer till Sverige och diskuterar kampcykler och förutsättningen för klasskampen idag.
Vad finns det för interna begränsningar i dagens kamper och hur kan vi arbeta för att övervinna dem? Endnotes gav hösten 2008 ut sitt första nummer av tidskriften Endnotes

Inga kommentarer: