2009-02-05

Motorsågsmassaker vid Klostergården
av Ulf Nymark & Sven-Bertil Persson

Det är rubriken på den skrivelse som Demokratisk Vänster denna vecka lämnat in till Tekniska nämnden i Lund. Det handlar sålunda om den kalhuggning av en stor del av träd och buskar som Banverket låtit genomföra längs grönstråket parallellt med stambanan vid Klostergården. Här följer texten till hela skrivelsen.
Banverket fäller träd längs järnvägen i Lund. Syftet är att hindra att träd stormfälls över spår och kontaktledningar. Detta i sig lovvärda skäl för trädfällning kan dock knappast motivera den formliga motorsågsmassaker som ägt rum på den gröna vegetationsridån öster om stambanan vid Klostergården. Träd som rimligen inte kan hota järnvägstrafiken har fällts. Alla träd, oavsett storlek och höjd, alla buskar har tagits på en sträcka om ca 250 meter (bortsett från någon enstaka litet buskage som man närmast av misstag låtit stå kvar).
Följande konstateranden kan göras:
1. Träd och buskar som inte var märkta för fällning har också tagits bort.
2. Den skyddszon på 20 meter som det har talats om har på sina ställen överskridits.
3. Skövlingen av vegetationsridån verkar vara långtifrån avslutad – flera fällningsmärkta träd står kvar i den del av ridån som ännu inte är nedmejad.
4. Skövlingen av vegetationen leder till att spårområdet blir lättåtkomligt för obehöriga. Endast ett skraltigt, tretrådigt stängsel finns som hinder mot spårområdet. Risken för olyckor har påtagligt ökat.
Vi vill med anledning av detta rikta följande frågor till Tekniska nämnden:
På vilket sätt har Tekniska nämndens politiska ledning agerat för att förhindra kalhygget på Klostergården?
På vilket sätt ämnar nämnden verka för att förhindra fortsatt massaker på växtligheten?
Vi föreslår också att Tekniska nämnden beslutar:
att Lunds kommun av Banverket ska kräva kompensation* för förlusten av de borttagna träden och buskarna.
Ulf Nymark & Sven-Bertil Persson Demokratisk Vänster
* Med kompensation menar vi att Banverket på det kalhuggna området ska nyplantera buskar och/eller träd som inte riskerar att falla över ledningar och spår.

Inga kommentarer: