2009-02-05

Hamas slåss för Hamas
av Lars-Anders Jönsson

Ekots reporter i mellanöstern heter Cecilia Udden. Uddens klara ställningstagande mot Bush gjorde att hon under presidentvalskampanjen 2004 tillfälligt fick lämna sitt uppdrag i programmet konflikt. Hennes reportage från mellanöstern visar stort engagemang och för detta har hon uppmärksammats av Palestinagrupperna i Sverige. Udden borde således bland djupt traditionella vänstermänniskor ha ett högt trovärdighetsmått.
I en morgonsändning på P1 i veckan berättade Udden om ett besök i Gaza. Frågan var hur Hamas efter det att 1300 palestinier dödats kunde förklara kriget som en seger. Udden hade avtalat ett möte med en Hamasmedlem på en servering. Nu kom denne att åtföljas av en Hamas man med högre position inom Hamas. Orsaken behöver vi inte fundera över. Udden hade samtidigt bett en småbarnspappa från samma område tjuvlyssna på samtalet.
När Hamas gett sin bild kunde Udden stämma av med den intillsittande palestiniern. ”Småbarnpappan säger efteråt; Skämmas är just vad de borde göra, de bryr sig inte om civila, jag fick själv ta hela min familj och grannarna och fly när jag såg hur beväpnade milismän lade upp ett vapenlager mellan våra hus. Hur kunde någon tala om seger när vi sprungit omkring som rädda myror för att söka skydd undan Israels F-16 plan? Här pågick ett folkmord. Men Hamas brydde sig inte om att försöka rädda oss.”
När jag nu en vecka senare söker på nätet finner jag en rad kommentarer kring inslaget. Kritiken är inte nådig. Palestinavännen Udden betraktas plötsligt som köpt av Israel. Ja sanningen är inte alltid lätt att smälta.
Flera nya raketbeskjutningar har utförts sedan vapenvilan inleddes för två veckor sedan. Brott mot vapenvilan som vid varje tillfälle lett till en massiv Israelitisk vedergällning. I dag onsdag berättas hur Hamas med våld tagit över livsmedelsförsändningar från ett FN-organ, livsmedel som var avsett för civilbefolkningen. Hamas slåss för Hamas och inget annat.
Reaktionerna på kriget i Gaza inger föga hopp. En sida demonstrerar sitt stöd för det palestinska folket och sin avsky för Israels krigföring. Israels vänner i Sverige demonstrerar för Israels rätt att existera. Varför kan man inte ens här, på detta avstånd, arrangera en manifestation där krav ställs på Israels tillbakadragande från bosättningarna, krav på militära garantier av Israels gränser och upprättande av buffertzoner runt Israel samt slutligen avväpnande av Hamas och Hizbollah? Ja, man är väl naiv.

Inga kommentarer: