2015-11-05

Israels ambassadör anklagar svenska judar för antisemitism av Gunnar Stensson

Israels ambassadör Baruch Goldman är hysteriskt aktiv. För ett par veckor sedan (21/10) anklagade han i en stort uppslagen artikel i Sydsvenskan en solidaritetsdemonstration för Palestina i Malmö för antisemitism. Vi skrev om det i VB 29.
   Nu protesterar han mot att filmen Även de döda har namn ska visas som skolfilm i Hagabiografen i Göteborg den 5 november.
   Filmen handlar om barnläkaren Henry Ascher, en judisk aktivist som debatterat Palestinafrågan och rest med Ship to Gaza. Henry Aschers föräldrar mördades i Förintelsen. Detta är grunden för hans engagemang för mänskliga rättigheter
   I filmen kritiseras Israel. För ambassadör Baruch Goldman (och alla hans svenska ekon) är kritik mot Israel lika med antisemitism.
 

 
Israels ambassadör anklagar alltså den svenske juden Henry Ascher för antisemitism.
   Sådana anklagelser har blivit en tradition bland Israels ambassadörer. För något decennium gick en annan ambassadör bärsärkagång mot ett judiskt konstverk i Stockholm.

En av Henning Mankells sista handlingar i livet var att i en artikel i Göteborgsposten protestera mot ambassadörens tilltag att försöka förmå politikerna i Göteborg att stoppa filmvisningen.
   För oss är det viktigt att stödja judar som representerar judisk humanism och kultur och försvara dem såväl mot antisemiter som mot israeliska nationalister, vilkas utspel ofta gränsar till antisemitism. Till att börja med uppmanar vi Kino att åter visa den svensk-judiska filmen Även de döda har namn.

PS. Då sökte sionisterna samarbete med Nazityskland. Oktobernumret av New York Review of Books innehåller en artikel av Christoffer R. Browning under rubriken A New Vision of the Holocaust. I artikeln diskuteras historikern Timothy Snyders analys av Förintelsen i den hyllade boken Black Earth: The Holocaust as History and Warning.
   Där finns intressanta uppgifter om sionistisk politik vid tiden för andra världskrigets utbrott, då staten Israel var aktuell både som nationalistisk vision och som en möjlig tillflykt för judarna.
   Boken dokumenterar hur Lehi, den sionistiska grupp som leddes av Avraham Stern och Yitzak Shamir, senare ledare för Likud-partiet och israelisk premiärminister, föll för frestelsen att sända en förfrågan till Nazityskland rörande möjligheten till ett samarbete grundat på deras gemensamma mål att få ut judarna ur Europa och deras gemensamma ”totalitarian” världsbild.
   De föreslog en samordning mellan den sionistiska kampen för en israelisk stat mot Storbritanniens mandat i Palestina och Nazitysklands krig mot Storbritannien.
   Förfrågan gjordes i den situation som rådde efter Kristallnatten och Polens delning som ledde till pogromer och omfattande antisemitism i Polen. Hitler svarade aldrig, såvitt man vet.
(New York Review of Books, October 2015, s. 41-43.)
   En intervju med författaren Timothy Snyder finns i det aktuella numret av Haaretz.

PS från red
Ikväll på SVT debatt kommer jag att debattera mot de som försöker stoppa en film om barnläkaren Henry Ascher, med hjälp av falska och påhittade anklagelser om antisemitism, med hot, lögner och personförföljelser, ja med alla till buds stående medel försöker man strypa det offentliga samtalet. För att ett porträtt av en judisk barnläkare med ett stort hjärta och engagemang för världens mest utsatta, flyktingbarn, krigsskadade barn i Vietnam, OCH i Palestina/Gaza blir en omöjlig konsekvens för de de som i vått och torrt försvarar Israels folkrättsvidriga politik.
Dror Feiler

Inga kommentarer: