2015-11-05

Lund den 3 november 2015: En ny docka och en tavla med en blomma av Gunnar Stensson


Bild från Sydsvenskans film från avhysningen.
Reklamen om ett äkta trägolv från Tarkett,
som man får på köpet antingen man vill eller ej,
är nästan för hånfull för att vara sann.
Utanför den lilla parkeringsplatsen vid Åkerlunds och Rausings väg stod en rad bilar i torsdagens duggregn, bland dem en polisbuss. Boendet var i stort sett utrymt. Kvar fanns ett två bilar och en stor bärgningsbil som skulle forsla bort dem.
   Ett högljutt meningsutbyte pågick mellan en polis och ett medelålders par som var ägare till den ena bilen. Det var framför allt kvinnan som hördes. Hon var insvept i koftor och jackor för att hålla kylan borta. Till slut resignerade hon.
   Paret började tömma bilen. De la sina tillhörigheter på asfalten, bland annat några lakan och klädesplagg, som verkade nytvättade. Somligt var inpackat i kassar. Högen blev ganska stor. En tavla som föreställde blommor stod lutad mot en kasse. Överst låg en nyköpt docka.
   Deras bil lastades på bärgningsbilen som körde bort. Kvar på parkeringsplatsen stod paret vid sina ägodelar, tre-fyra journalister, fem-sex poliser och några åskådare, bland dem en pensionerad flöjtlärare från Heleneholmsskolan.
   En polis närmade sig från polisgruppen. Han visade sig vara en av mina elever från 1997. Trevlig.  Han hade deltagit i aktionen mot migranterna framför kommunhuset i Malmö kvällen innan och tidigare på morgonen här på parkeringen. Han var ganska trött. Vi pratade om gamla tider och kamraterna i klassen. Jag skrattade åt något minne. ”Vi får inte skratta”, sa han. ”Nån kan fotografera oss och utnyttja bilden.”
   Det medelålders paret stod vid sina ägodelar. Tavlan var lutad mot högen. Överst låg dockan.

Inga kommentarer: