2015-12-17

En miljon till mingelmöten för Lunds kommun även nästa år av Hanna Gunnarsson

Under december har Lunds kommun beslutat att åka både till Almedalen i Visby och fastighetsmässan Mipim i Cannes även 2016. Deltagandet på dessa båda mässor (eller vad man nu ska kalla Almedalen) kommer även nästa är kosta en miljon av lundabornas skattepengar. Vänsterpartiet har självklart röstat emot båda resorna, igen.
   Lunds kommun har en förkärlek för att synas, höras och mingla på stora möten och mässor. Under devisen “syns vi inte finns vi inte” har kommunen varit representerad på Almedalen och Mipim under flera år, men oftast med oklara syften och tunna utvärderingar.
   Almedalen är sommarens stora begivenhet för politiker, journalister, näringsliv och organisationer. Det är visserligen otroligt roligt att vara på plats i Visby, jag har själv varit där flera år i rad. Jag åker tillsammans med politiskt intresserade vänner, bor i tält eller stuga och försöker hinna med någon utflykt på Gotland under veckan. Självklart betalar jag min politiska semesterresa själv. Det är inte skattebetalarna som ska betala för att jag ska lära mig mer för att kunna utföra mina politiska uppdrag på bästa sätt. Men kommunalråden och resten av ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott åker till Visby på kommunens bekostnad, en resa som under 2016 har en budget på 700 000 kronor. Kostnaderna för Almedalen ökar varje år.
   Då är det mer positivt att kostnaderna för resan till Cannes och fastighetsmässan Mipim (den som Staffanstorps kommun skämde ut sig på för några år sedan) sjunker. För Mipim är budgeten nästa år 300 000 kronor (mot tidigare upp emot en halv miljon). Det betyder att färre politiker och tjänstemän kommer åka till Cannes i mars vilket är helt i rätt riktning. Lund är på fastighetsmässan för att marknadsföra Brunnshög, men mest pratar man med nordiska byggföretag, något som lika gärna borde kunna ske på hemmaplan (till en mycket lägre kostnad). Det är glädjande att fler partier nu sällar sig til vänsterpartiets motstånd mot både Mipim och Almedalen, då Fi, FNL och Liberalerna visar antingen en skeptisk inställning eller helt motstånd.
   Att lägga en miljon på denna typ av mässor och mingelmöten är slöseri med skattepengar och Lunds kommun borde verkligen avstå denna typ av resor. De politiker som tycker att en mässa är en bra fortbildning bör betala detta på egen hand.
Hanna Gunnarsson , kommunstyrelsen för (v)

Inga kommentarer: