2015-12-17

Stoppa Israels avrättningar! av Gunnar Olofsson

Våldet mellan israeler och palestinier fortsätter. Sedan början av oktober har snart 20 israeler dödats, oftast i olika knivdåd eller attentat med fordon, medan närmare 120 palestinier skjutits ihjäl av israelisk militär, polis och bosättare.
   Vid genomgång av 108 fall, redovisade av det Palestinska Människorättscentret (PCHR), framgår att endast 22 av de dödade palestinierna kunnat knytas till något säkert knivdåd eller annat överfall. 33 palestinier hade dödats på misstanke om avsikt att utföra ett attentat, medan runt hälften av de dödade, 53 stycken, inte varit i närheten av några terrorhandlingar utan skjutits ihjäl när de protesterat mot ockupationen, kastat sten eller helt enkelt varit på fel plats.
   Av de som verkligen varit inblandade i våldsdåd hade många dödats i kallt blod när de redan varit oskadliggjorda, och kunnat arresteras - eller hade hindrats från att få medicinsk hjälp och lämnats att förblöda. Israel har också återupptagit sin gamla idé att arrestera de som dödats för att hindra anhöriga att få kropparna till en anständig begravning.
   ”Alla som lyfter sin hand mot Israel måste dö” deklarerade nyligen Israels utbildningsminister Naftali Bennett. Denna skjut för att döda-policy är ytterst problematisk och knappast i enlighet med de krav på respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer som är inskrivna (artikel 2) i EU:s associationsavtal med Israel. När utrikesminister Margot Wallström nyligen varnade för att kampen mot terrorism inte får leda till utomrättsliga avrättningar fick hon dock så mycket ovett av den svenska Israellobbyn, uppbackad av tongivande tidningars ledarredaktioner, att hon omedelbart backade och bad om ursäkt. Därefter föll den stora tystnaden åter över våldet.
   Nu tiger den svenska regeringen om övergreppen. Istället behövs en stark folklig opinion som kräver ett stopp för det här. Som kräver att Israel omedelbart upphör med olagliga fängslanden, avrättningar och övergrepp mot palestinierna, drar hem militärer och bosättare och avslutar ockupationen. Som kräver att Israel bojkottas på alla plan tills man respekterar mänskliga rättigheter och erkänner staten Palestinas rätt att existera inom säkra och erkända gränser. Tveka inte. Bli en del av den opinionen. Nu!
 

Inga kommentarer: