2017-05-11

Den grundlurade generationen av Göran Persson

Vad menar jag? Visst finns det otaliga exempel på när politiker har lurat sina väljare och genomfört något helt annat än det de valdes till sina ämbeten för att utföra. Ibland är det avsiktligt och det har skiftat lite vem som blivit lurad.
 

 
Men i kärnkraftsomröstningen 1980 blev alla grundlurade. Möjligen undantaget blankröstare och röstskolkare. De som röstade, röstade samtliga för att kärnkraften skulle avvecklas. Det som skilde var de olika partiernas syn på tidshorisont och ekonomiska/äganderätts-frågor. Att det var politikens uppgift att sätta stoppdatum för denna kraftform var alla överens om.
   Så blev det som bekant inte. Olika regeringar trixade med besluten under åren. Om jag inte misstar mig så går väl inget parti ur detta trixande med hedern i behåll, möjligen klarar sig vpk/v. När jag själv tänker på frågan så är det fr a Torbjörn Fälldin och Birgitta Dahl som ger lögnerna och trixandet ett ansikte.

Regeringen beslutade på torsdagen om ett förslag som gör det billigare att producera kärnkrafts-el. Dessutom finns inte längre något slutdatum för kärnkraften – men kärnkraften kommer ändå på sikt att läggas ner i Sverige.
Källa: Ekot 11/5

 

 
Nu skrivs alltså sista kapitlet i den onda sagan om kärnkraftsomröstningen. Regeringen låter meddela att det inte längre är en politisk fråga när kärnkraften skall avvecklas. Det är numera en fråga för marknaden. Marknaden kan låta så fint men det betyder bara att kapitalet får avgöra när profitmaximeringen skall ske med hjälp av annan energiproduktion än kärnkraften. Hur många röster hade en valsedel med budskapet att ”marknaden” skulle besluta om avvecklingen fått?
   Att detta presenterades av en Miljöpartist, Karolina Skog, känns som det ultimata hånet. Mp var väl det enda part bredvid v som hade någon trovärdighet i frågan. Visst är partiet för ungt för ha varit med när det begav sig men jag har alltid trott att antikärnkraftsrörelsen var en av det partiets viktigaste rötter. Att bli lurad av s i denna fråga känns så att säga mer som vanligt.
   Vi som röstade 1980 är ju som yngst runt 60 år, de flesta som lever är betydligt äldre än så. Man kan säkert leva med en sån grundlurad grupp, lite dåligt minne börjar dessutom många av oss få. Men kanske borde det politiska etablissemanget tänka efter lite. Det är kanske inte av okunskap och dumhet som populismen vinner mark.
   Det är kanske så enkelt att ganska många tycker lika illa om att bli grundlurade som jag.

Inga kommentarer: