2017-05-11

Riksdagskonferens: Om blockadens konsekvenser för Gazas kvinnor — med kvinnorna som utmanade blockaden sommaren 2016

Förstakammarsalen 17/5 , Kl. 10-15
 
Möt bland andra:
• Mairead Maguire: nordirländsk fredskämpe och nobelpristagare som seglade med Women’s Boat to Gaza 2016.
• Ann Wright: amerikansk före detta överste och diplomat som var båtledare på Women’s Boat to Gaza 2016.
• Eva-Lena Johansson: Riksdagsledamot (s) och delagat i Europarådet, som skrivit Europarådets rapport om den humanitära situationen i Gaza.

Women's Boat to Gaza
Sommaren 2016 genomförde Freedom Flotilla Coalition, där bland andra svenska Ship to Gaza ingår, aktionen Women’s Boat to Gaza. I segelbåten Zaytouna-Oliven seglade ett 30-tal kvinnor med 17 olika nationaliteter från Barcelona till östra Medelhavet för att konfrontera den illegala och inhumana blockaden av Gazaremsan. Drygt 50 nautiska mil från Gaza, bordades hon av enheter från den israeliska marinen. Aktivisterna ombord fängslades för att senare utvisas och fartyget togs i beslag. Women’s Boat to Gaza nådde inte ända fram men återigen vändes världens blickar mot den folkrättsvidriga och för alla parter destruktiva blockaden av Gazaremsan.

Riksdagkonferensen
Ett mål med Women’s Boat to Gaza var att särskilt uppmärksamma de svåra konsekvenser som blockaden medfört för kvinnor och barn. Onsdagen den 17 maj kl. 10.00 -15.00 anordnar Ship to Gaza Sverige en konferens i riksdagshuset för att sätta fokus på just kvinnors situation under blockaden och för att diskutera hur palestiniers mänskliga rättigheter kan försvaras.
Talarna under dagen kommer från många olika länder. Flera av dem var delegater ombord under aktionen.

Inga kommentarer: