2017-03-30

Helsingborg: Sundets pärla av Anders Emilson

Anders Emilsson var skribent och volontär i VB under dess ungdomsår. Han gick förlorad för VB när han för många år sen utvandrade till Helsingborg. Så var det nämnligen då. VB var Lund och tolkade ordet lokalt mycket lokalt. Nu är det inte riktigt så längre så, vi välkomnar Anders rapport från Helsingborg, vi blir t o m lyckliga om det skulle komma fler.
 
Helsingborg har alltid lidit av mindervärdeskomplex gentemot storebror Malmö (124, resp 278 000 inv.). Inte blev det bättre när HIF trillade ur allsvenskan. Man kompenserar sig genom att bygga ett överdimensionerat Kongresshus, en överdådig Arena samt göra en genomgripande renovering av fotbollshögborgen Olympia (till vilken man, tvärt emot statuterna, använt pengar ur Henry Dunkers stiftelse för kulturella ändamål). Därvid naturligtvis utan att beakta att det minsta Henry Dunker var intresserad av så var det sport.
 

 
För att få plats till Kongresshuset har den öppna platsen, av Helsingborgarna kallad Ångfärjetomten, fått ge vika. Namngivningen av hela området med hotell, kongresshus, parkerings hus, bostäder och annat har man överlåtit åt byggherren, Midroc, som fastnat för Sea-U utan att tänka på att namnet redan ockuperats av ett kunskapscenter i Malmö . Namnet ska väl vara vitsigt, men betyder snarare farväl än välkommen. Ångfärjan är ju ett sedan länge etablerat namn i Helsingborg, närmast ett varumärke för staden. Det naturliga hade varit att helsingborgarna fått rösta fram namnet, och inte låta en utomstående byggfirma åstadkomma en halvdålig vits.
   För att få plats med det kommande storbygget har man varit tvungen att flytta det etablerade nöjesstället "The Tivoli" 75 meter över Hamntorget, i stället för att bygga ett nytt. Det var en eftergift åt den opposition som helt var emot att ytterligare en utsikt mot havet skulle täppas igen. Eftergiften kostade 25 miljoner att genomföra . Själva byggnaden, som varit i bruk sedan 1891, är en nationalromantisk pastisch som egentligen inte har någon anknytning till Helsingborg utan är en efterlikning av ett norrländskt stationshus. Byggnaden var i dåligt skick redan före flytten och avsevärt belopp har fått läggas ner för att få den i stånd.
   Dunkers Kulturhus fyller 15 år i år. En rad chefer har kommit och gått, för tillfället är chefsposten vakant. Ett av dragplåstren i Kulturhuset har varit turistbyrån som där haft sina lokaler. Den har dock nyligen lagts ner, utan att få någon efterträdare, så nu är Helsingborg en av de få större städer som inte har någon turistbyrå.
   Befolkningsutvecklingen är dock gynnsam för Helsingborg. Tyvärr har detta medfört brist på bostäder, varför man tvingats lägga fram det ena horribla förslaget efter det andra, som att bebygga den klassiska folkparken Sundspärlan, att skövla ett antal koloniområden, att bygga höghus i kanten av Pålsjö skog. Inget av förslagen har dock hittills realiserats.

Inga kommentarer: