2017-03-30

NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN! av Gunnar Stensson


 
Så står det, svart på vitt, på den stora banderollen i täten för 1 maj-demonstrationen 2017 som just startar från Stortorget i Lund. Så står det, vitt på rött, på otaliga andra banderoller. Så står det på flygbladen och på skogen av enskilda plakat.
   S och V har tagit initiativet till en väldig Enhetsdemonstration, där alla de som vill rädda skola, vård och omsorg från att plundras av vinstdrivande aktiebolag kan uttrycka sin övertygelse – och sin oro.
   Lärare, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, professorer, pensionärer, studenter, gymnasister, funktionshindrade, butiksanställda, krögare – alla har de samlats i den väldiga folkmassa som långsamt skrider fram i vårsolsglansen förbi domkyrkan och Lundagård.
   Där finns alla de fackliga organisationerna, från LO till Skolledarförbundet, där finns majoriteten av Moderaternas, Liberalernas, Centerpartiets, Miljöpartiets, Kristdemokraternas, Feministiskt initiativs och Förnya Lunds väljare, där finns föräldrarna och skolbarnen, de gamla från äldreboendena, och tusentals enskilda medborgare som äntligen får en chans att ge uttryck åt sin åsikt.
   Stämningen är hög: de är ju så många! De är ju så eniga! De representerar ju 80 procent av medborgarna!
   Nu svänger enhetsdemonstrationens tät ut på Bangatan, går förbi Centralen och fortsätter under de knoppande träden vid Grand. Fler och fler ansluter sig längs tåget. Och alltjämt är Stortorget fullt av folk som otåligt stampar i väntan på att få gå.
   Nu hörs den första musikkåren på Klostergatan. Med blänkande instrument passerar den snart Gleerups och de ännu väntande på Stortorget.
   Så småningom fylls Mårtenstorgets väldiga yta. En så här mäktig manifestation tar tid. Högtalarnas skrällande drunknar i bruset av tusentals glada människors röster.
NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN!

Men det är nu, en månad före 1 maj, som initiativen måste tas och förhandlingarna genomföras för den första enhetsdemonstrationen i Lund sedan den mäktiga manifestationen mot Irak-kriget den 15 februari 2003!

Bilden kommer från Aftonbladets ledarsida
den 25 apr 2014
Det börjar bli dags nu!

Inga kommentarer: